Богдан Волошин
Правдиві закуски для мурових хлопів
від Міська Гітлера, власника мордовні «Під Круком»
Сі записи творені мною над ранок і занотовані з таким цільом, що коли
Бозя забере мене до себе, то чоловік, який прийде на моє місце, з тої
книжки буде знати, що їлося і пилося в мордовні (макдональдсі по-теперішньому)
за старих часів. Тота традиція мусить жити вічно разом з рецептами страв,
яким вже по пару віків. Амінь.
Запечений крілик «по-швабськи» для Мерлюня
За два дні, як наш завсідник Мерлюньо має дістати пенсию, треба
злапати сивого кота. Ліпше, щоби то був коцур Замурзєвички, бо в неї
всяка скотина дуже тлуста. Її виполокати, хутро пофарбувати «Веллою»,
поголити «Жилєтом» і здати на коси, а тушку спотрошити. Потому те тіло
треба тримати півтора доби обома руками в окропі для дезінфекції. Коли
коцур почервоніє, можна йому накласти в утробу все, що є на господарці:
паприку, рис, сухі макарони, сухарі, митку до баняків і до смаку – краплю
мастики до мештів. Тоді акуратно пришити котові вуха з підошов від старих
черевиків і закрити крілика в духовці. Чекати, поки почне квилити. На
третьому крику «Help!» кріля треба витягти, запхати до рота «дурачок»
і полити відваром з конячих ратиць. Подавати найліпше вже теплому Мерлюньові
з пивом «Гуцульським» (три шклянки оцту на відро води, ложка меду, 94
ложки соку з-під старої Василихи). Страву прикрасити одним маринованим
«швабом».
Цапові яйця у власному соці під вострим соусом
Знайти цапа з яйцями. Закласти йому на роги чоботи Ладзьга Микуличина
і чекати, заким зомліє. Потім надіти собі на голову протигаз, у праву
руку взяти ножик, в ліву – цапові яйця. Вже вдома, окремо від цапа,
яйця посолити, поперчити, можна на замовлення навіть пофарбувати. Чекати
днів три, поки не пустять сік. Тоді їх законсервувати у трилітровому
слоїку з макаронами. Подавати яйка треба в окремій кімнаті, дрібно посіченими
разом з банкою і кришкою. До страви пасує гострий соус, настояний на
уживаних жилєтках «Нева», і сто грамів горілки «Вострий абсолют», який
випродуковує Карбівникова Марія.
Кишка зі шкварками «Майкл Джексон»
Зготувати кишку: кров до каші наточити зі свині фірмана Кльоцка,
в якої високий гемоглобін, а саму кишку втяти в Карбівникового кнура.
Пекти в духовці до почорніння. Прикрасити страву шкварками (золотисті,
3 – 4 см в діаметрі) і полити кишку густою сметаною. доки ся зараза
не вибілиться, як Майкл Джексон.
Паштет ліверний «Перестройка»
Прижився в мордовні «Під круком» за Горбачова. Береться якийсь
лівер, перемелюється з непраним фартушком цьотки Парані з Лопушни, що
торгує кооперативними мештами на станції, зі старою фіранкою і соусом
«чілі» з кропиви. Все це напихається до кишки (панчохи, капелюха, рейтузів)
і подається до столу холодним. Але хто б то їв.
Бурачки «Мозок Лєніна»
Готуються звичайні терті бурачки з хроном. Але викладаються
вони купкою на довгій тарелі для селедця. Потім треба запросити Мерлюня
з покрученими артритом пальцями, щоб він ними поробив звивини на бурачках.
Подавати тілько членам компартії і співчуваючим громадянам.
Кава з огірком
Дуже помічна на другий день після празникування уродин, народин,
поминків і Дня незалежності. Візьміть літру окропу, киньте до нього
чайну ложечку ячмінного напою «Аромат мулатки» з цикорієм, а біля нього
ставите трилітровий слоїк з квашеними огірками в росолі. Росіл випиваєте
і виїдаєте всі огірки. А запах від окропу з «Ароматом мулатки» на цикорії
дасть вам повне відчуття кавопійності. Навіть якщо огірки в пивниці
стояли з 1936 року.