зміст
на головну сторінку

Татьяна Щербина

Підсумки-2014

 

У 2014-му система цінностей в державі РФ кардинально змінилася.

Вітається нині бути адептом війни, оспівувати її або самому їхати воювати добровольцем-ополченцем-сепаратистом-терористом. «Уходілі комсомольци на Гражданскую войну». Не в чужу країну – ми більше не визнаємо кордонів: де «рускім духом» (а нині «міром») пахне, там РФ і встромляє прапорець.

Сьогодні викликає осуд, коли хтось хоче бути «так званим миролюбцем». Артист, який виступив перед українськими слухачами, – практично злочинець. Поставити Путіну «гостре» питання – неприпустимий вчинок, з офіційного погляду, під яким слід розуміти оцінку федеральних каналів. Загрожувати ядерним ударом – патріотично – жахаються такої перспективи тільки зовнішні (весь світ, за винятком кількох дружніх країн, яких все менше, але Північна Корея і Зімбабве твердо «наші») і внутрішні («п᾿ята колона», «нацзрадники») вороги. Внутрішній ворог пізнається навіть по одному слову: «соромно». Або за словосполученням «права людини».

Патріотично віддавати гроші членам команди президента, відбираючи їх у охорони здоров᾿я, освіти і пенсіонерів. Патріотично підтримувати (і фінансувати, як у випадку з Марін Ле Пен) ультраправі партії в Европі та ультраправі і ультраліві партії в Росії. Лібералізм – це екстремізм. Вибране Україною керівництво – це хунта, ті, хто його підтримують – фашисти. Патріотично – це «рускій мір», єврейські прізвища солов᾿ями режиму перераховуються регулярно як список людей, що протистоять «руському міру», в авангарді якого – Рамзан Кадиров, який якщо і порушує закони РФ, то «його можна зрозуміти». А Алєксія Навального і заодно його брата Олега, у справі яких немає потерпілих, як з᾿ясовували попередні суди, зрозуміти не можна. За посередницькі послуги Алєксію присуджено 10 років тюрми. За вбивства в РФ дають менше чи стільки ж, а якщо це «свої люди», то ще й нагороджують. Луговий, Желєзняк, Мілонов, Сєчин, Курґінян, Проханов, Прилєпін, Ґіркін – герої сьогоднішньої РФ.

Те, що вчора називалося «ринком», сьогодні – «валютні спекулянти». Правильною поведінкою для бізнесмена є мовчазна згода, коли у нього експропріюють бізнес (Євтушенков). Бізнес повинен ділитися з правителями всім, що скажуть, оскільки це не бізнесмени і не ринок, а придворні, обдаровані капіталами за хорошу поведінку.

Текстуальні збіги виступів російських політиків з промовами Ґеббельса і Гітлера просто вражали. Де вони їх відкопували? Або це збіг, що повернення Криму вийшло схожим на повернення Німеччиною Судет у свій час.

В ідеологічній сфері було видано незліченну кількість законів, які фактично скасовують свободу слова, мітингів і демонстрацій. Представники «дегенеративного мистецтва» інтегрально покинули РФ внаслідок виступів міністра культури, останні виїхали в 2014 році, тому тема закрита. Багато відомих письменників також переїхали на ПМП в инші країни. У 2014 році керівником адміністрації президента було мовлено: «Немає Путіна – немає Росії», патріот РФ сьогодні – це послушник Путіна (ненависть до Заходу і колишніх республік СССР додається), закон – це Путін, хто не з ним – маргінали, «друзі хунти» і нацзрадники. Правда, обвал рубля і економічний глухий кут в кінці року пом᾿якшили риторику.

У 2014 році Росія вирішила змінити світовий порядок силою. Домовлятися стало ні з ким, країна різко збідніла, і єдине, про що сперечаються економісти, – скільки вона протримається: одні вважають, що рік, инші, що два. Кон᾿юнктура цін на нафту, на яку розраховували воїни «руского міра», підвела, світ відгороджується від РФ, як від прокаженої, політично і фінансово. Росія вилетіла з G8, і навіть якщо вона права, а світ неправий, то ресурсів змагатися з ним у неї немає, якщо не зважати на «гарантоване взаємознищення». Світ до 2014 року занепав, зносився, і Путін, розраховуючи на нафту, газ і власну популярність, відчув себе Наполеоном, але «щось пішло не так». «Кримнаш» обернувся на «намкриш». Єдина країна, яка поки що виграла від «гібридної» вакханалії 2014 року, – США. А в наполеонівських планах першим пунктом заначалося «Америці кінець» – так, здається, говорив Леонтьєв.

Чи позитивні підсумки року? Так. Ми дізналися ціну один одного, накреслили розділові смуги, написали багато прекрасних текстів, «російська думка» запрацювала з потрійною силою, «Російський телеграф» («Фейсбук», «Твіттер») порозносив її насіння, стали прояснюватись контури майбутнього. Крім негативних очікувань 2015 року, ми можемо налаштувати себе і на героїчний лад, типу «Час мужества пробіл на наших часах, і мужества нас не покінет». Або відійти в сторону і вести літопис доленосних подій. Є чим зайнятися, як за слоганом, який колись викликав посмішку: «Почни перебудову з себе».

Над висловом, що висів на кожному паркані, «Ленін жив, Ленін живе, Ленін буде жити», моє покоління знущалося, а даремно. Наприкінці 2014 раптом стало зрозуміло, що це правда. Лежить він на Красній площі і магічно керує державою. Казки про зомбі – брехня, та в них натяк. Диктатура, НЕП, воєнний комунізм, терор, філософський пароплав, експропріація, еміграція, розкуркулення, новояз, номенклатура, мафія, грабуй награбоване, вороги народу, дядько Сем, безрідні космополіти, зона, нафтова рента – все це, то разом, то окремо, а то поперемінно діяло в СССР і продовжує діяти в її спадкоємиці РФ. Країна керується магією, як Мордор, і око Саурона тут було б доречним, даремно його відмінили.


ч
и
с
л
о

79

2015

на початок на головну сторінку