повернутися про нас пишуть:

Поступ, №1 (659), 3 січня 2001 р.

Святе і грішне для найкращих від галереї "Гердан"

НАГОРОДИ

Іван ПІДЛІСНИЙ

29 грудня у мистецькій галереї “Ґердан” було визначено львів’ян, котрі зробили найбільший внесок у розвиток культури та мистецтва у 2000 році. Ця акція проходить уже вчетверте і передбачає нагородження в 11 номінаціях.

Цього року номінанти отримали фігурки ангелів роботи художника Ігоря Ковалевича й ексклюзивні пляшки коньяку “Ґердан”, який був вироблений і розлитий на Ужгородському коньячному заводі.

Інформаційна агенція “Медіа-простір” повідомила, що в номінації “Дебют року” перемогла виставка дизайнерських робіт Михайла Вертуозова. Проектом року в “Ґердані” визнано “Батік-шоу” Олени Куб’як. Зовсім нескладно було визначити переможця в номінації “Найкращий культурологічний часопис”, – ним став журнал “Ї”. Виставка текстилю “відкритими очима” Ірини Мінько-Муращик визнана виставкою року в “Ґердані”. З-поміж друзів галереї спеціальний приз отримав директор Інституту розвитку Львова Андрій Садовий, однак переможцем номінації “Друзі галереї” стала фірма, яка, здавалося би, надзвичайно далека від мистецтва, оскільки займається вивезенням сміття – “C and C-Львів” – та її керівник Богдан Гайовишин.

Найкращим журналістом, котрий пише на мистецькі теми, стала кореспондент “Поступу” Вікторія Садова. У номінації “Подвижники року” перемогла художниця Ганна Друль.

Уперше за останні роки вирішено не присуджувати премії в номінації “За збереження історико-архітектурного середовища”. Директор “Ґердану” Юрій Бойко пояснив це тим, що, на думку організаторів, темпи руйнування історичних пам’яток Львова надто високі.

Тим часом проектом року визнана виставка кераміки Зиновія Флінти. Театральний художник Євген Лисик став переможцем у номінації “Виставка року”. І нарешті, в найпочеснішій номінації – “Художник року” – переміг Роман Петрук, який у 2000 році відзначив 60-річний ювілей.