повернутися про нас пишуть:

Поступ, 8 грудня 2000

Крапки над "Ї" поставлять інтелектуали

Володимир Іщук

В Україні не так багато видань можуть похвалитися тим, що вони розраховані не на широкий загал, не на масового читача, а покликані плекати інтелект і згуртовувати інтелектуалів. Саме тому приємно відзначити, що "найрозкрученіший" інтелектуальний проект виходить саме у Львові.

Йдеться про проект під назвою "Незалежний культурологічний часопис "Ї", який ось уже шість років поспіль втілюється у нашому місті. Біля витоків цього проекту стояли двоє ентузіастів – відомий культурософ Тарас Возняк та історик і журналіст Андрій Павлишин. Саме завдяки цим людям журнал дістав свою "розкрутку". Перші номери виходили практично силою їх енергії. А починаючи з 15 числа довкола журналу почав формуватися гурток інтелектуалів. Практично традиційними можна назвати зустрічі та семінари, організовані журналом "Ї" у королівських залах історичного музею. На ці семінари приходять як маститі науковці, так і молоді історики, політологи, філософи. Теми, яких торкаються під час дискусій, є різноманітними, але обов’язково актуальними.

6 грудня у Дзеркальному залі Львівського національного університету ім. І. Франка було проведено презентацію журналу "Ї". Заступник головного редактора Андрій Павлишин ознайомив присутніх із планами на майбутнє та відкрив окремі таємниці творчої "кухні". Далі виступили куратори трьох останніх номерів – чисел, присвячених правим силам у Європі (К. Бондаренко), феміністичному рухові (С. Онуфрів) та трьом східнослов'янським країнам – Україні, Росії, Білорусі (І. Балинський). Було наголошено на окремих нюансах кожної теми й акцентовано увагу на окремих матеріалах.

У присутніх виникло чимало запитань, пов'язаних із виходом в світ журналу. Видавці наголосили, що вони свідомо не женуться за тиражем чи читачами, бо хочуть формувати світогляд і стати своєрідним середовищем інтелектуальних спілкувань та дискусій. Автори журналу вбачають майбутнє у розширенні автури та в пошуку цікавих, оригінальних тем, а тому присутніх було запрошено до співпраці з виданням. Наступний номер, до речі, має бути присвячений проблемам глобалізації та розширення Європейського Союзу.