ФІЛОСОФІЯ ГАЛИЦЬКОЇ КУХН |
Автори числа:Ґійом Левассер де Боплан (Guillaume Le
Vasseur de Beauplan, бл. 1600-1673), французький інженер і військовий
картограф, з початку 1630-х до 1648 р. перебував на королівській службі, на
території України. Вербінець Ольга - львівська дослідниця історії
галицької кухні, авторка численних розвідок з царини кулінарного мистецтва. Винничук Юрій (1952) - український журналіст,
письменник, редактор. Возняк Тарас (1957) - автор, перекладач, головний редактор незалежного культурологічного
журналу «Ї». Войтович Леонтій - історик, викладач Львівського національного університету імені Івана Франка. Волошин Богдан – культовий львівський письменник-гуморист,
автор таких бестселерів, як «Бурачковицькі
хронічки», «Люди празника»,
«Конституція Галичини по українськи», «Львівськ і його львівці». «Мітологія львівських пагорбів і брам». Вотруба Курт (Kurt Wotruba, 1955) – австрійський
автор, культуролог. Всеволод Поліщук – львівський автор, політолог, культуролог. Ґруневеґ Мартін (Martin Gruneweg, Marcin Gruneweg, 1562-після 1606) – ґданський купець, мандрівник, згодом чернець ордену домініканців. Свої
подорожі він описав німецькою мовою на майже 2000 сторінках щоденника, між іншими містами описав і Львів. Залман Шнеур (справжнє прізвище
Залкінд; 1887, Шклов Могильовської
губернії, - 1959, Нью-Йорк) – єврейський
письменник, писав на івриті. Котлобулатова Ірина - експерт Центру міської
історії Центрально-Східної Европи. Крип’якевич Іван (1886-1967) - історик, академік , професор Львівського
університету, директор Інституту
суспільних наук АН України.
Лильо Ігор, львівський історик, автор багатьох історичних та краєзнавчих путівників. Лем Станіслав (Stanisław Lem, 1921-2006) - польський письменник-фантаст. Найпопулярніший польський письменник за кількістю
мов, на які перекладено його твори. Народився у Львові. Саме про Львів його роман «Високий замок», звідки взято фрагмент до даного
числа журналу. Маєн Юзеф (Józef Mayen, 1896-1978) - народився
у Львові, школу закінчив у Відні,
там само вивчав філософію і
історію мистецтв. Виступав як актор у львівських театрах, створив
театрик «Semafor». У 1027-1039 роках працював
у львівській єврейській газеті «Chwilа» - цей шкіц власне
вперше публікувався саме там від 18 червня до 9 липня 1934 року. Міхалік Мартина (Martyna Michalik) - польська дослідниця. Монолатій Іван (1976, ) - доктор політичних наук, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Охоровіч-Монатова Марія (Maria Ochorowicz-Monatowa) - найбільш знана польська авторка кулінарних книг першої половини ХХ століття, гідна спадкоємиця Люцини Цвєрчакевичової (Lucyny Ćwierczakiewiczowej). Десятиліттями
її видана у Львові «Універсальна кухарська книга» (Uniwersalna książka
kucharska) служила в галицьких
домах. В тому і в домі головного
редактора Журналу «Ї» :) . Досі вона інспірує покоління галичан триматися доброї домашньої кухні. Пасіковські Єжи (Jerzy Pasikowski, 1953) - видатний польський кухар і автор кулінарних книг. Похльобкін Вільям (Вильям
Васильевич Похлебкин, 1923- 2000) - історик, скандінавіст,
фахівець з міжнародних відносин і геральдики, дійсний
член Географічного товариства
СССР (з 1952 року). Найбільшу популярність
Похльобкін дістав як дослідник і популяризатор кулінарії, займаючись гастрономічною історією, семіотикою кухні і кулінарною антропологією. Прохасько Тарас (1968) - сучасний
український письменник, журналіст, один із представників станіславського феномену. Фабр-Васса Клодін (Claudine Fabre Vassas, 1892-1969) – французький
етнолог, автор книги «Оригінальна
тварина: Евреї, християни і свиня». Фіґель Ірина - перекладач, юдаїст. Хобзей Наталя – український мовознавець, завідувач відділу української мови Інституту українознавства АН України, співавторка фундаментального видання
«Лексикон львівський: поважно
і на жарт», якай видала разом з Оксаною Сімович,
Тетяною Ястремською і Ганною Дидик-Меуш, який є словником знаменитої львівської ґвари. Чверчакевич Люцина - у дівоцтві фон Бахман, в першому заміжжі Сташевська (Lucyna von Bachman, primo voto Staszewska, secundo Ćwierczakiewiczowa, 1829-1901) авторка багатьох кулінарних книжок, у т.ч. уклала порадник
«365 обідів за 5 злотих. Меню на кожен
день року» (365 obiadów za 5 złotych. Menu na każdy
dzień roku), вперше надрукований 1858 року, а відтак опублікований понад 20 разів. Шолґіня Вітольд (Witold Szolginia, 1923-1996) - ольський архітектор,
що народився у львові, автор багатьох книг про Львів. |