Вітольд ШолґіняНайсолодший смак Божого РіздваЯк же чудесно на кухні
о тій порі передріздвяних приготувань... За помережаними інеєм вікнами мороз і
сніг, а тут – ясність, тепло і той єдиний, неповторний, лиш раз на рік
розквітаючий букет ароматів, у яких поволі дозріває ситість і предивний смак
найближчих днів. Ніжний, солодкий запах
ванілі й міцний, пряний гвоздики, – вони, мов подих гарячого вітру з джунглів у
якійсь далекій, екзотичній країні – в Бразилії, на Яві, а може, на Антильських
островах? Кріпко й знайомо пахтять тушкована на біґос
капуста і булькочучі поряд із нею на кухонній плиті
буряки на бурачки з хроном, без біґосу та бурачків з хроном і свята – не свята. Від вікна долинає
пасмо гострих пахощів оселедця, оцту, цибулі та лаврового листу; в скляному бо
слоїку маринуються на різдвяний піст пишні оселедцеві тушки. Проте, в щільному
букеті ароматів найпишніше розцвітає теплий запах святкових пампушок. Мама
спочатку довго моцувалася, вимішуючи тісто, а потім, коли воно вже належно
виросло, сформувала пампушки й намазала їх білком до блиску, а власне тепер
заходилася пожинати перші плоди своїх зусиль. З розпашілої брат рури (1) виймає
вона бляху з уже готовими, полискуючими рум’яною кіркою булочками, начиненими
малиновими конфітурами. А на її місце вставляє нову,
з наступними разками білих куль начиненого тіста. Потім прийде черга
кількох пляцків (2), розкішно пухких і рясно
веснянкуватих завдяки великим бурштиновим родзинкам. Буде також і ще один пляцок – із пісочних коржів, перекладених трояндовими конфітурами, з шоколадною поливою нагорі, буде королівський,
із запахом меду й гвоздики пряник із тією дивовижною «бабковою» прокладкою
з шоколаду й рому, буде танучий в устах торт із неповторним горіховим смаком, який завжди нагадує мені мою бабуню та великого горіха в саду перед її будинком у Винниках. А втім, на першому місці, навіть перед горіховим тортом, містяться маківники, без них свята взагалі не були би святами. В товстих
чорних сувоях маку, якого, звісно ж, мусить бути більше, ніж тіста,
віднаходимо ми найсолодший
смак Божого Різдва. 1.Духовки. 2. Печиво
з солодких коржів, перекладених різними
кремами й начинкою, часто із
солодкою поливою. Переклав Андрій Павлишин Фрагмент роману «Дім під залізним левом». |
ч
|