Люцина ЧверчакевичСлівце до господиньЛюцина Чверчакевич, в дівоцтві фон Бахман,
в першому заміжжі Сташевська (Lucyna von Bachman, primo voto Staszewska, secundo
Ćwierczakiewiczowa, 1829-1901) написала багато кулінарних книжок, у т.ч.
уклала порадник «365 обідів за 5 злотих. Меню на кожен день року» (365
obiadów za 5 złotych. Menu na każdy dzień roku), вперше
надрукований 1858 року, а відтак опублікований понад 20 разів. Ця книга стала не лише
бестселером тих часів, але
й підняла рівень кухні. Була
не лише істотним кроком до творення загальнонаціональної кухні. Питання якої – польської. Безсумнівно. Проте не тільки – книга Люцини Чверчакевич масово завозилася і до Галичини, яка тоді була «за кордоном» у австрійській
імперії, тоді як Варшава у Російській
імперії. А тому вона впливала
всюди там, де у помістях лунала польська мова – чи на українському
Поділлі та Волині, чи в українській та польській Галичині. Книга мала величезне цивілізаційне значення. Вона не лише завершила відділення народної кухні від кухні
верхів суспільства, але й підвела кухню до вершин «високої кухні». Попри те, що книга друкувалася у Варшаві, вона мала величезний вплив на формування кухні галицької шляхти і навіть багатшого міщанства. Зрештою, взимку і шляхта, і маґнатерія
мешкали у містах, де й перетиналася
з багатшим міщанством та австрійським чиновництвом,
яке мало дуже різноманітне походження – від власне австрійського, до угорського чи хорватського. У якості ілюстрації ми подаємо тут
фрагмент з її книги та мовою
оригіналу частину книги –
для того, щоб познайомити шановного читача з всім огромом зробленої
авторкою роботи. Тарас Возняк Вступ до книги «365 обідів за 5 злотих.
Меню на кожен день року» Розпродавши вже сім видань по дві
тисячі примірників цих Обідів, я гадаю, що книжка ся стала дійсно корисною для наших господинь, і
тому, ретельно переглянувши
уміщені в ній рецепти, я вирішила оприлюднити восьме видання, виправивши усі неточності або помилки попередніх,
і доповнивши її додатком усіх нових
страв, уміщених упродовж останніх 4-х років у Bluszczu*. {*Bluszcz – ілюстрований
жіночий тижневик, який виходив у Варшаві в 1865-1918, 1921-1939 i 2008-2012 роках. – Прим. пер.} Диспозиція уміщених тут обідів складається з трьох, чотирьох, п’яти або
щонайбільше шести страв із розмаїтими перекусками. Ті, хто провадять
ощадливішу кухню, можуть
легко відмовитися від однієї збиткової страви, а однак обід буде цілісним. Я думаю, що Обіди сі відповідають вимогам середнього класу, для якого я пишу, і стануть підручною книжкою всіх молодих господинь.
Окрім звичайних
365-ти, я подала тут ще уклад з трьох
виставних обідів, а також список страв, споживаних на вечірніх прийняттях чи прошених
сніданках. Видавши вже попередньо в 1859 році рецепти приготування
конфітюр і соків, консервування розмаїтих фруктів, [правдивих] грибів і рижиків, маринування піклів*
{*Піклі – суміш огірків, моркви, гарбуза, цибулі та зелених помідорів у овочевому маринаді; додаток до м’ясних страв. – Прим. пер.} і м’яса
та приготування різні
кремів, желе, морозива, тістечок тощо, під назвою: Єдині
практичні рецепти усіх припасів комірних,
гадаю непотрібним тільки збільшувати обсяг книжки повторюванням їх; тим більше, що
шість видань були так люб’язно прийняті публікою. Таким чином, у
всіх присмаках і артикулах, якими кожна господиня звикла запасатися на зиму, я покликаюся на рецепти, що там уже містяться і за непомильність яких я ручуся. В отсій книзі в укладі обідів я намагалася вживати продукти кожної пори року, утім, не йдеться, щоб хтось
накривав обіди січневі в січні, а травневі – в травні, але про те, що як продукт який під руку потрапить,
то й до нього вибір обіду належиться. На час посту й пилипівки я подала три пісні обіди на тиждень, адже так уже в нас прийнялося за незначним винятком осіб, які ревно посту дотримуються. Натомість у інші місяці щотижня
я вміщала один пісний
обід у п’ятницю, яка в нас зазвичай увесь рік постом шанується, і котрий відзначений хрестиком. А позаяк не завжди можна мати доволі
риби, то я подала тут у додатку
120 пісних обідів без риби. В кожному разі, докинути тут мушу, що в смачній і здоровій кухні головну роль відіграють чистота й
свіжість збереженого
предмета; отож, цих двох передумов ніколи не може бути занадто. Бажаю доброго апетиту всім, хто за моєю
системою обідатиме, тішуся надією, що не одна господиня й дружина завдячить мені зменшення клопоту й добрий гумор чоловіка після смачного обіду. Переклав Андрій Павлишин А ось як докладно був розписаний розклад страв порадник
«365 обідів за 5 злотих. Меню на кожен
день року» (365 obiadów za 5 złotych. Menu na każdy dzień roku)на січень – і так
на кожен місяць з точним описом всіх
рецептів: STYCZEŃ. Dyspozycja obiadów na miesiąc
Styczeń, z zastosowaniem potraw do produktów téj pory roku. 1. Rosół z makaronem, str.
1-35. Sztuka mięsa biała z
ogórkami kwaszonemi, str. 57. Marchewka z grzankami, str. 207-43. Zając z komputem z
jabłek, str. 183-290. 2. Zupa pomidorowa z ryżem, str.
11-35. Befsztyk z kartoflami, str. 66-200 Budyń z szodonem, str. 237-56 3. Zupa rumiana z grzankami, str. 4-43 Sztuka
mięsa z ćwikłą, str. 57-56. Kotlety cielęce z kartoflami,
str. 88-200. Naleśniki z konfiturami, str. 235. 4. Barszcz czysty na
mięsie z uszkami, str. 8-40. Sztufada z kartoflami, str. 59-200. Legumina z ryżu z jabłkami, str.
247. 5. Rosół z kaszką krajaną
w kostkę, str. 1-36. Sztuka mięsa opiekana z chrzanem,
str. 58. Brukiew ze smażonemi parowemi
kiełbaskami, str. 187. Pieczeń cielęca z kapustą
surową, str. 82. †6. Polewka z piwa ze śmietaną, str.
31. Szczupak duszony z jarzynami, str. 142. Paszteciki z grzybów, str. 131. Legumina parzona z sokiem malinowym,
str. 239 7. Zupa grochowa z wieprzowiną
i grzankami, str. 15-43. Pasztet w pyzowém cieście, str.
134. Ryż z kremem z kwaśnéj
śmietany, str. 267. 8. Zupa ze zwierzyny, str. 13-36. Befsztyk po hambursku, str. 68. Marchewka z grzankami, str. 207-43. Nóżki cielęce smażone w
cieście, str. 93. 9. Zupa biała, str. 19. Pieczeń wołowa z
rożna z buraczkami, str. 62-188. Chrust na szmalcu. 10. Rosół z kaszką
pszen. na gęsto gotowaną, str. 1-36. Sztuka mięsa rumiana z ogórkami, str.
58. Jesiotr z sosem pieczarkowym, str. 152. Pulardy z masłem serdelowem, str. 172. Budyń z sokiem malinowym, str. 237. 11. Bulion lub rosół czysty w
filiżankach, str. 1. Bigos zwany hultajski z kapusty
kwaszonéj, str. 77. Pieczeń
cielęca z sałatą selerową, str. 82-297. Szarlotka z jabłek, str. 254. 12. Zupa cytrynowa z podróbkami od indyka,
str. 16. Flaki, str. 80. Makaron włoski z parmezanem, str. 213. Indyk z sałatą z jarzyn,
str. 167-298. †13. Zupa pomidorowa z ryżem, str. 11. Kartofle duszone ze śmietaną, str.
203. Jaja na occie, str. 227. Karasie smażone, str. 159. 14. Zupa grzybowa
kwaśna z kluseczkami, str. 17-38. Pieczeń wołowa siekana, str. 63. Legumina cytrynowa, str. 241. 15. Rosół z pulpetami, str.
1-39. Sztuka mięsa opiekana z chrzanem, str.
58. Potrawa z mostków cielęcych, str.
86. Legumina z makaronu, str 241. 16. Zupa rumiana z kluskami
francuzkiemi, str. 4-37. Sztuka mięsa biała z jarzynami,
str. 57. Kapłony z komputem ze
śliwek suszonych, str. 172-294. Pianka z konfiturami, str. 264. 17. Barszcz czysty z jajami
faszerowanemi, str. 8-42. Zrazy z kaszą, str. 72-229. Galarepa nadziewana str. 191. Jarząbki pieczone z komputem z
borówek, str. 184. 18. Rosół z lanemi kluseczkami, str.
1. Sztuka mięsa biała z korniszonami,
str. 57. Groszek zielony z grzankami, str.
190-43. Pieczeń cielęca, str. 82. 19. Zupa z marynowanego szczawiu, str. 14. Kotlety wieprzowe str. 105. Legumina z ryżu, str. 247. Bekasy pieczone z komputem, str. 185. †20. Zupa grzybowa z kaszką zacieraną,
str. 17. Szczupak marynowany w galarecie, str. 148. Groch prużony z masłem, str. 191. Naleśniki z konfiturami, str. 235. 21. Krupnik, str. 7. Sztuka mięsa z sosem
kartoflanym purée, str. 57-206. Potrawa z kaczki z sosem kaparowym,
str. 177-45. Legumina chlebowa, str. 239. 22. Rosół czysty lub bulion, str. 1. Pieróg ruski z mięsem, str. 131. Zając z buraczkami, str.
183-188. Legumina z makaronu z pomarańczową
skórką, str. 241. 23. Kapuśniak z wieprzowiną, str. 28. Kotlety bite wołowe, str. 69. Makaron opiekany z szynką, str. 214. Mleczko migdałowe, str. 278. 24. Rosół z ryżem,
str. 1-35. Sztuka mięsa z rydzami marynowanemi,
str. 57. Groszek zielony z grzankami, str.
190-43. Wątróbka cielęca, str. 94. 25. Barszcz czysty, str. 8. Kołduny, str. 78. Mostek cielęcy nadziewany, str. 85. Soflet cytrynowy, str. 242. 26. Zupa pomidorowa z ryżem, str.
11-35. Potrawka z główki
cielęcéj, str. 92. Kapusta włoska faszerowana, str. 196. Kaczki dzikie pieczone ze śliwkami w
occie, str. 185. †27. Zupa biała z perłową
kaszą, str. 19. Szczupak z jarzynami, str. 142. Legumina parzona, str. 239. 28. Zupa rumiana z jarzynami, str. 4. Sztuka mięsa biała z
ogórkami, str. 57. Marchewka z grzankami, 207-95, Budyń z wątróbki
cielęcéj, str. 129. 29. Zupa cytrynowa, str. 16. Befsztyk z kartoflami, str. 66-200. Legumina z sago ze śmietaną
bitą, str. 264. 30. Rosół z pasztecikami we
francuzkiem cieście, 1-125. Sztuka mięsa biała z
musztardą, str. 57. Kaczki pieczone z buraczkami, str.
177-188. Chrust. 31. Rosół z kartoflami, str. 1. Sztuka mięsa opiekana, str. 58. Ryż po holendersku, str. 224. Kotlety cielęce bite z cytryną,
str. 88. |
ч
|